“Gelecekte Yaşlıların sağlık durumu daha da iyileşecektir. Buna rağmen Alzheimer hastalığı 80 yaş ve üzeri yaşlarda daha sık görülen, tedavisi olmayan bir beyin hastalığı olarak bütün dünyada hızla yayılmaktadır” (AnBYA, 2016).*Türkiye genelinde ilklerden biri olan Alzheimer merkezimizin açılmasıyla yaşlı bakımı alanında Alzheimerlı hasta ve aileleri için çok büyük açıklık olan bu alanda eksiklik giderilmiştir. Hasta popülasyonu olarak birçok kişiye ulaşılmaya başlanmış ve giderek artan bir ivmeyle hizmet vermeye devam etmektedir.
Merkezimiz öncelikli olarak Alzheimer hasta ve hasta yakınları için düzenlenmiş, Antalya şehrinin kalbinde cazibe merkezi haline getirilmiştir. Yerin, merkezi bir konumda olması sebebiyle çevresinde Alzheimer hastası annesi babası komşusu tanıdığı akrabası bulunan herkes merkezimize gelip hastalık, hastalık süreçleri, verilen hizmetler hakkında bilgi almaktadırlar. Gelen vatandaşlarımızı yeşil bir alan içerisinde, hem bilgi alışverişi hem de onlara kısa bir mola verdirerek misafir etmekteyiz.
*Antalya Büyükşehir Belediyesi Bülteni, Temmuz 2016, Sayı:1 Yıl:1 Sayfa:2
Proje kapsamında Demans Mobil Servis kurulmuştur. Bu sayede aile içerisinde Demans-Alzheimer hastası olan ailelere, 6360 Büyükşehir Belediyesi Yasası gereğince de ilçelerimizde bulunan ailelere destek ve hizmet vermekteyiz. Antalya’nın yaz döneminde birçok aile ve yaşlılarımız Korkuteli-Elmalı gibi yayla bölgelerde akrabalarının evlerine giderek ya da sezonluk evler kiralayarak göç etmektedirler. Yer yön algısı olmadan hareket eden Alzheimerlı hasta kaybolmakta, bulunduğundaysa yaşlının hasta olduğu bilinmediğinden dolayı, yaşlı tamamen bulan kişinin hoşgörüsüne kalmaktadır. Demans Mobil Servisle birlikte bu sorunlar, problemler ve öneriler halka anlatılmakta ve olumlu geri dönüşler alınmaktadır.
Merkez olarak, aile personel işbirliği kapsamında ailenin de bilgi ve tecrübesinden yararlanıyoruz. Bu şekilde hem aile içerisindeki yaşlının bakım kalitesi yükselmekte diğer taraftan personele de destek olunmaktadır. Böylece bakım hizmetlerinde sirkülasyon oluşturarak kaliteyi arttırmaktayız.
Alzheimer hastalarının aktif yaşam sürdürmelerine yardımcı olan aktivitelere ağırlık veriyoruz. Olanakları ve cevap verme durumlarına göre kişi odaklı programlarımızla aktifleştirici bakım modelini uyguluyoruz. Yaşlının yaşamını daha iyi organize eden, karmaşık dünyasını düzene koyan ve yaşam kalitesini arttıran model ve aktiviteler, kullanılan ilaçların yanı sıra hafıza güçlendirme egzersizleriyle hafızanın daha hızlı gerilemesini engellemektedir. Bu durumu aile bireyleri açısından değerlendirdiğimiz zaman psiko-sosyal yönden iyileşme ve memnuniyetlik hissinin de oluştuğunu görmekteyiz.
Hasta yakınlarına pratik bilgiler veren kitapçık da basılmıştır. Bu kitapçığı Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ve MaviEv’den temin edebilirsiniz.
Toplumumuzda Alzheimer hastalığının bilinçli bir şekilde idame ettirilebilmesi için ve bakım modellerinin uygulana birliği açısından bu proje bir emsal teşkil etmektedir.