AMAÇ: Yaşam koşullarının iyileşmesiyle birlikte yaşam süresi de giderek artmaktadır. Nüfus dinamiklerine ve demografiye bakıldığında yaşla birlikte artan Alzheimer oranları da dikkat çekmektedir. Özellikle ileri yaşlarda, 80 ve üzeri nüfusta Alzheimer hastaları çoğalmaktadır. TUİK verilerine göre ülkemizde 850.000 Demans hastası bulunmaktadır. Bu rakam Antalya ve çevresi için 53.844’dür ve bu rakamın yarısı Alzheimer hastasıdır.
Merkezin amacı bir taraftan Alzheimerlı yaşlıların bakımlarını en iyi şekilde yapmak, diğer taraftan ise aileleri desteklemektir. Uzman personel tarafından verilen bakım hizmetleri hastaların yaşam kalitesini arttırırken, ailelerin bakım verme yükünü de hafifletmektedir.
Merkez, Alzheimer hastalarının günlük aktivitelerini geliştirilebileceği, aktif yaşam sürdürmelerini, onların var olan rezervlerinin korunmasını sağlayan ve aileler için buluşma, birlikte bilgi alışverişinde bulunabileceğimiz hasta ve hasta yakını ortak alanı olarak tasarlanmıştır.
Alzheimer hastalık süreci sadece hastayı değil aynı zamanda aile üyelerini de ilgilendiren bir süreçtir. Hastalık, bakım verene yük oluşturmakta ve bütün aile üyelerini ekonomik, fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden etkilemektedir.
Aile fertleri bakım kalitesinde önemli rol oynamaktadır. Yaşlısıyla ilgili tecrübelerini bakım personeline aktararak, personele destek olmakta, böylece bakım hizmetlerine entegre edilmektedir. Ayrıca aile üyelerinin Alzheimer Merkezine gelmesiyle bakımla ilgili yeni bilgi ve tecrübeler elde etmekte, bu da yaşlının evde bakım kalitesinin yükselmesine yardımcı olmaktadır.
Proje kapsamında Demans Mobil Servis adı altında evde bakım veren aile üyelerine de ulaşılmaktadır.
Bu sayede merkeze ulaşamayan uzak bölgelerde olan ve bu yüzden dezavantaja sahip ailelere, evlerde hizmet verilmekte, Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi hizmetinden yararlanmaları sağlanmaktadır.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alzheimer Hastalığının toplum içerisinde nasıl sorunlara yol açtığını bilmektedir. Bu nedenle Alzheimer hastalarının ailelerini de unutmadan onlara el uzatan insan odaklı bu projeyi ortaya koymaktadır. Bu projenin amacı Alzheimer hastasına kaliteli bakım hizmeti sunmak, intervensiyon gerontolojisi kapsamında (optimalleştirme, tersinmez durumların idamesi, rezervlerin korunması, prevensiyon (önleyici)) hastalık süreçlerini yavaşlatmaktır. Aynı zamanda Alzheimer hastasına bakım veren aile üyelerinin üzerindeki bakım yükünü hafifletmektir.
Alzheimer ve hastalığının aile ve toplum üzerine etkisi belediyemizce değerlendirilmiştir. Merkez, Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınlarına uygun, bariyersiz bir yapı olarak yeniden düzenlenmiştir. Bununla birlikte Ergoterapi alanı, uyku odası, mescit, toplantı salonu, hobi bahçesi, içerisinde organik ürünler yetişen topraksız sera, dışarıda hem hasta hem hasta yakınlarının kullanabileceği fiziksel aktivite alanı, içeride hastalar için kas-motor aktivitesini arttıracak ekipman ve yürüme tırabzanı, merkez içerisinde yürüyüş yolu, tam teçhizatlı acil müdahale odası (EKG Cihazı, Reflektör, Oksijen Tüpü ve Maske, Tromel, Otoskop, Tansiyon Aleti, Oksimetre, Glukometre Cihazı, şeker ölçüm cihazı, sedye vb.), hastalığa uygun oyunlar, Alzheimer hastaları için önem arz eden mavi ve turuncu renkler bina içerisinde kullanılarak güvenli ve nezih bir ortam yaratılmıştır.MaviEv Projesi belediyemizce ve Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneğiyle birlikte Prof. Dr. İsmail Tufan’ın bilimsel yürütücülüğünde hayata geçmiştir.
Bununla birlikte belediyemiz Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca iki Gerontolog istihdam etmiştir. Mayıs 2016 tarihi itibariyle de merkez bünyesinde çalışmaya başlamışlardır.
Merkez personeli Haziran 2016 tarihiyle oluşturulmuştur. Bu personele Dünya Gerontoloji ve Geriatri Cemiyeti’nin (IAGG) Demans Eğitim Programı ile toplamda 72 saatlik ders, bilimsel yürütücü Prof. Dr. İsmail Tufan nezdinde verilmiştir. Bu program IAGG’nin temel aldığı 96 ülkede geçerlidir.
Alzheimer Merkezi, Ekim 2016 tarihle hasta kabulüne geçerek faaliyete başlamıştır.
Merkezimiz MaviEv Konuşmaları adı altında hasta yakınları için ve halka açık olarak seminerler düzenlenmektedir.
Her Salı uzmanlar tarafından sunulan bu seminerler, başlangıcı Ekim ayı itibariyle 12 hafta olarak programlanmıştır.
Alzheimer hastalığı ülkemizde, GeroAtlas sonuçlarına göre 55+ yaş civarı görülmektedir. Çekirdek bir aile 4 kişi olarak düşünüldüğünde 23bin*4= 90bin aile asgari düzeyde bu hastalık ve etkilerini yaşamaktadırlar. Yaşlısı olan aile, büyük aile olarak düşünüldüğündeyse rakamın daha gerçekçi boyutu ortaya çıkmaktadır.